Grad pogodio Vranje i Dimitrovgrad

Image

Kiša koja je u pojedinim mestima bila praćena gradom, zahvatila je sinoć jug Srbije, a najkrupniji komadi grada pogodili su atar Dimitrovgrada i Vranja, gde je duvao i jak vetar. Nevreme, prema rečima nadležnih, nije izazvalo veću štetu, a dejstvovala je i protivgradna zaštita.

Grad veličine manjeg jajeta pogodio je sinoć dimitrovgradsko selo Gradinje, a kako kaže Aleksandar Igov iz poljoprivredne službe, još nema informacija o pričinjenoj šteti.

Kratko nevreme je protutnjalo kroz okolinu Dimitrovgrada oko 18 sati, a trajalo je, prema svedočenju meštana, oko 20 minuta. Nevremenom je najviše bilo zahvaćeno selo Gradinje, kao i deo sela u rejonu Zabrđa, a dejstvovala je i protivgradna odbrana.

Očekujemo prijave poljoprivrednika i mesnih zajednica, pretpostavljamo da će se javiti u toku dana. U selu Gradinje grad je bio veličine manjeg jajeta, ali nije bio jakog intenziteta. Nemamo punu pokrivenost protivgradne zaštite, ali te koje imamo su dejstvovale - kaže Igov.

Kiša je padala i u Pirotu, ali nije bilo grada, a kako kaže Sreten Savov iz Štaba za vanredne situacije, nije bilo razloga ni za reakciju nadležnih.

Slično kao u Dimitrovgradu, bilo je i u Vranju, nevreme praćeno jakim vetrom, kišom, a zatim i gradom veličine klikera, pogodilo je juče oko 18 sati ovaj grad. Na ulicama grada slivala se reka, a nevreme se smirilo otprilike sat i po - dva kasnije.

Ipak, prema informacijama koje ima Štab za vanredne situacije u Vranju, nevreme nije izazvalo veću štetu.

Grad je bio sitan i praćen kišom u nekoliko intervala i bio je slabijeg intenziteta. Prema informacijama iz sela Dubnice i Vrtogoša od poljoprivrednika, nije pričinio štetu. U Poljanici nije bilo grada. Vodostaj Južne Morave je porastao za 10 cm i iznosi 162 cm ispod nivoa redovne odbrane od poplava. Količina padavina je bila 15 l po metru kvadratnom za jučerašnji dan - kažu iz Štaba za vanredne situacije.

Dodaju da je, s obzirom na upozorenje RHMZ-a na naradžansti meteoalarm i moguće padavine od 20-40 litra po metru kvadratnom, Štab obavestio nadležne za zaštitu i spasavanje, kako bi preduzeli preventivne mere.

Protivgradni strelci su bili pravovremeno obavešteni od strane radarskog centra Kukavica i dejstvovali raketama srednjeg dometa - kažu iz Štaba.

Kako kažu, u prethodnom periodu je rađeno čišćenje vodotokova, potoka i kanala na 16 lokacija predviđenih lokalno-operativnim planom odbrane od poplava i aktivno je 8 protivgradnih stanica - u selima Dubnica, Donja Otulja, Ristovac, Buljesovce, Barelić,Sebevranje i Lukovo.

Bez grada, ali uz vetar, bilo je u Leskovcu i Nišu. Uz kišu koja je padala cele noći u najvećem gradu juga Srbije, u par navrata duvao je jak vetar, ali, kako kažu u niškoj Meteorološkoj stanici, on nije bio olujni.

Vetar je između i 3 i 4 sata noćas imao jedan udar od 11 metara u sekundi, a iste jačine udar vetra bio je i jutros između 7 i 8 sati - kažu u Metorološkoj stanici.

Iako je bilo jačih udara vetra, u Nišu, kažu u policiji, njima nije prijavljeno da su zbog nevremena neki objekat ili vozilo oštećeni, kao ni da je neko stablo palo.

Prema podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda na jugu Srbije danas je oblačno i svežije i povremeno sa kišom. Prestanak padavina i razvedravanje najavljeno je za večeras, a dana će duvati umeren severni vetar.

Sutra se očekuje pretežno sunčano vreme, uz umereni severni i severozapadnji vetar, a najviša temperatura biće 20 stepeni.


Štampa