Grad za dva dana opustošio Srbiju

Grad za dva dana opustošio Srbiju, ispaljeno više od 1.000 raketa, šteta ipak velika

Jako nevreme pogodilo je mnoga mesta u Srbiji, a padao je grad veličine jajeta, oraha i lešnika.

IZVOR: B92, PRVA 
 
  
FOTO: TANJUG / DUSAN ANICIC
 
 
FOTO: TANJUG / DUSAN ANICIC

Oluja je nanela štetu na krovovima kuća i na automobilima u mnogim gradovima, a mnogi koji se bave poljoprivredom, posebno malinari, sagledavaju posledice koje su u mnogim mestima katastrofalne posle ove oluje.

U opštini Sjenica grad veličine jajeta uništio je ili oštetio veliki broj kuća. Na udaru grada našla su se i vozila i usevi.

Protivgradna sezona počela je 15. aprila i trajaće sve do 15. oktobra. Spremno je stotine protivgradnih strelaca i čekaju komande kako bi razbili tmurne oblake. U selu Slatina pored Čačka - neobična slika - ovaj deo neba zajedno čuvaju Radenko i Rajna Tutunović, bračni par koji je, kako se pokazalo - zajedno i u dobru, i u zlu.

"Za ovu sezonu dobio sam 10 raketa, ako ne daj bože naiđu oblaci za nekoliko dana, oni će meni doterati još. Kad mi jave sa stanice, malo mi je jedna raketa kad naiđe oblak, to najmanje mora tri rakete da krenu", rekao je Radenko.

RHMZ: Utrošeno više od 1.000 protivgradnih raketa

Iz RHMZ-a poručuju da se, kada naiđu gradonosni oblaci grad ne može potpuno sprečiti, ali da su ispaljivanjem protivgradnih raketa - padavine svedene na minimum.

U dejstvu protivgradne zaštite od 19. maja lansirano je 749 raketa sa 119 protivgradnih stanica na području Jugozapadne, Centralne i delom Istočne Srbije, sa radarskih centara “Kruševac”, “Sjenica”, “Bešnjaja”, “Niš” i “Crni Vrh”. Izuzetno nestabilno stanje atmosfere, sa olujnim nepogodama, nastavilo se i 20. maja.

U posleponoćnim satima, 20. maja, dejstvovali su radarski centri “Bukulja”, “Užice” i “Niš” koji su, sa 28 stanica, lansirali 95 raketa.

U poslepodnevnim satima dejstvovali su radarski centri “Bukulja”, “Niš” i “Kukavica”, koji su sa 49 lansirnih stanica lansirali 146 raketa. Ukupno je 20. maja, sa 77 stanica, lansirana 241 protivgradna raketa.

Zabeležene su pojave sugradice i grada bez vidljive štete.

Grad sa štetom registrovan je jedino u opštini Rača, u ataru sela Saranovo.

Štete od grada, ukupno za oba dana, 19 i 20. maj, registrovane su na manje od 0,5 promila poljoprivrednih kultura, dok su oblačnim zonama, sa ispunjenim kriterijumima za siguran grad, bile zahvaćene površine poljoprivrednih kultura od više stotina hiljada hektara.

U dvodnevnoj Olujno-gradonosnoj epizodi od 19/20 maja 2020. godine ukupno je sa 196 protivgradnih stanica lansirano 990 protivgradnih raketa.


Štampa